V zadnjih 30-ih letih so odkrili veliko dobrih lastnosti zelenega čaja. Njegove sestavine dobrih lastnosti so predvsem tein (ali kofein), polifenolne spojine (flavonoidi) in fluor. Največ polifenolnih spojin ima beli čaj, zeleni jih vsebuje 10-25%, črni pa precej manj. Polifenoli so poleg vitaminov C, E in A najmočnejši antioksidant.
------------------------------------------------------------
BANCHA
Bancha je tako kot Sencha zelo kvaliteten čaj japonskega izvora in je časovno gledano poznejša vrsta Senche ker gre za drugo žetev na istih rastlinah čajevca s katerih so spomladi obirali Sencho. Bancho obirajo poleti in jeseni, kar pomeni, da govorimo o starejših in večjih , daljših čajnih lističih. Tudi samo ime Bancha pomeni »pozna trgatev«. Čaj je prijetnega naravnega okusa s prefinjeno aromo in je rumenkaste barve. Zaradi poznejše trgatve ima manjšo vsebino teina in je tako primeren za celodnevno, tudi večerno uživanje in pozitivno vpliva na telo in dušo. Prav tako je še posebej primeren za tiste, ki se šele spoznavajo s svetom zelenih čajev, saj je njegov okus blažji in njegov poživljajoč učinek ni tako močan. Kot vsi zeleni čaji tudi Bancha vsebuje veliko antioksidantov.
Priporočila pri pripravi:
Pri pripravi BANCHE pazimo, da ima voda temperaturo okrog 80°C, višja temperatura namreč povzroči premočno aromo, okus in grenkobo. Uporabimo 1-2 žlički čaja (odvisno od velikosti skodelice-120-250ml) in pazimo, da bo čaj v vodi 2 do 4 minute, potem ga precedimo in v njem uživamo. Čajne lističe lahko uporabimo za 2-3 prelivke, vse dokler še ima okus in aromo. Dodatki k čaju glede na njegovo naravno bogastvo arome in okusa ni potrebno, seveda pa to odločitev prepuščamo v celoti vsakemu posamezniku in njegovim izkušnjam.
Naše priporočilo:
Iz zelenega čaja si za vroče poletne dni lahko pripravimo hladen napitek – ledeni zeleni čaj.
Potrebujemo 6-8 čajnih žličk čaja, in v čajniku z 1 litrom vroče (okrog 80°C) vode pripravimo čaj. Lističe pustimo v vodi 4-6 minut. Precedimo in prelijemo v vrč. Shranimo v hladilniku in pijemo večkrat na dan. Pred serviranjem dodamo še nekaj kock ledu ter po lastnem okusu sladilo (priporočamo rjavi ali kokosov sladkor), med, javorjev ali agavin sirup, limonin ali pomarančni sok.
Za pripravo ledenega zelenega čaja še posebej priporočamo aromatizirane zelene čaje, saj s svojo aromo še dodatno obogatijo izkušnjo pitja tovrstnega čaja.
------------------------------------------------------------
GUNPOWDER
Gunpowder (珠 茶; pinjin: zhū chá), slovenski prevod smodnik) je oblika zelenega čaja, ki ga pridelujejo v kitajski provinci Zhejiang. Ime je ta čaj dobil po posebni obliki lističev, ki so zviti v kroglice, te pa spominjajo na zrna smodnika, ki je bil včasih v uporabi za polnjenje topov.
Gunpowder so prvič začeli izdelovati v tej obliki v času dinastije Tang (618–907). Prvotno so lističe zvijali ročno, danes pa to delo opravijo stroji, le najbolj drage čaje še vedno zvijajo ročno. Prednost tako obdelanega čaja je v tem, da čaj dlje zadrži aromo in bolje prenaša transport in skladiščenje.
Gunpowder je izredno priljubljen v maroški kulturi, kjer med Tuaregi predstavlja osnovo za vse socialne interakcije med ljudmi. Tako se s pitjem čaja zaželi dobrodošlica in osnovna pogostitev.
V kitajščini zhū chá (珠 茶) dobesedno pomeni biserni čaj.
Izvor angleškega imena, od koder je v neprevedeni obliki čaj prišel tudi v Slovenijo ni povsem jasen, ena od razlag pa je razlaga, da je beseda gunpowder (smodnik) prišla v uporabo iz mandarinskega izraza gāng paò dè (剛 泡 的), ki pomeni sveže skuhan, sliši pa se podobno kot beseda gunpowder. Bolj verjetno je izraz nastal zaradi podobnosti med obliko čaja in smodnikom za polnjenje zgodnjih topov. Pojavljajo se tudi razlage, da je čaj dobil ime po tem, da v vroči vodi kroglica ekspandira in se razvije v listič. Pojavljajo se tudi razlage, da je ime izšlo iz okusa čaja, ki naj bi imel dimno aromo.
Priporočila pri pripravi:
Pri pripravi GUNPOWDRA pazimo, da ima voda temperaturo 80°C, višja temperatura namreč povzroči premočno aromo, okus in grenkobo. Uporabimo 1-2 žlički čaja (odvisno od velikosti skodelice-120-250ml) in pazimo, da bo čaj v vodi 2 do 4 minute, potem ga precedimo in v njem uživamo. Čajne lističe lahko uporabimo za 2-3 prelivke, vse dokler še ima okus in aromo. Dodatki k čaju glede na njegovo naravno bogastvo arome in okusa ni potrebno, seveda pa to odločitev prepuščamo v celoti vsakemu posamezniku in njegovim izkušnjam.
Naše priporočilo:
Iz zelenega čaja si za vroče poletne dni lahko pripravimo hladen napitek – ledeni zeleni čaj.
Potrebujemo 6-8 čajnih žličk čaja, in v čajniku z 1 litrom vroče (okrog 80°C) vode pripravimo čaj. Lističe pustimo v vodi 4-6 minut. Precedimo in prelijemo v vrč. Shranimo v hladilniku in pijemo večkrat na dan. Pred serviranjem dodamo še nekaj kock ledu ter po lastnem okusu sladilo (priporočamo rjavi ali kokosov sladkor), med, javorjev ali agavin sirup, limonin ali pomarančni sok.
Za pripravo ledenega zelenega čaja še posebej priporočamo aromatizirane zelene čaje, saj s svojo aromo še dodatno obogatijo izkušnjo pitja tovrstnega čaja.
------------------------------------------------------------
SENCHA
Zeleni čaj SENCHA, za razliko od kitajskega zelenega čaja Gunpowder, prihaja iz Japonske pokrajine Uji, kjer je zelo priljubljen in spoštovan zaradi svojega grenko-sladkega »rožnato-zelenega« okusa in zlato-rumene barve, poleg tega je zelo aromatičen. Če boste na obisku pri japoncih vam bodo najverjetneje za dobrodošlico ponudili prav ta čaj. Je blažji od kitajskih zelenih čajev in je v osnovi mešanica skrbno izbranih japonskih zelenih čajev. Le-ti so ročno obrani spomladi (aprila in maja) in so skrbno izbrani ter le iz prve žetve. Predno sveže obrane liste posušijo, jih za kratek čas izpostavijo pari (od tu tudi ime: Sencha v prevodu namreč pomeni „pod paro sušen čaj“) in preprečijo fermentacijo s tem pa ohranijo svetlo zeleno barvo, svežino in osvežujoč okus. Kot vsi zeleni čaji tudi Sencha vsebuje veliko antioksidantov in vitamina C. Je primeren čaj za vsakodnevno uživanje in pozitivno vpliva na telo in dušo.
Priporočila pri pripravi:
Pri pripravi SENCHE pazimo, da ima voda temperaturo okrog 80°C, višja temperatura namreč povzroči premočno aromo, okus in grenkobo. Uporabimo 1-2 žlički čaja (odvisno od velikosti skodelice-120-250ml) in pazimo, da bo čaj v vodi 2 do 4 minute, potem ga precedimo in v njem uživamo. Čajne lističe lahko uporabimo za 2-3 prelivke, vse dokler še ima okus in aromo. Dodatki k čaju glede na njegovo naravno bogastvo arome in okusa ni potrebno, seveda pa to odločitev prepuščamo v celoti vsakemu posamezniku in njegovim izkušnjam.
Naše priporočilo:
Iz zelenega čaja si za vroče poletne dni lahko pripravimo hladen napitek – ledeni zeleni čaj.
Potrebujemo 6-8 čajnih žličk čaja, in v čajniku z 1 litrom vroče (okrog 80°C) vode pripravimo čaj. Lističe pustimo v vodi 4-6 minut. Precedimo in prelijemo v vrč. Shranimo v hladilniku in pijemo večkrat na dan. Pred serviranjem dodamo še nekaj kock ledu ter po lastnem okusu sladilo (priporočamo rjavi ali kokosov sladkor), med, javorjev ali agavin sirup, limonin ali pomarančni sok.
Za pripravo ledenega zelenega čaja še posebej priporočamo aromatizirane zelene čaje, saj s svojo aromo še dodatno obogatijo izkušnjo pitja tovrstnega čaja.
------------------------------------------------------------